De kraamweek..... buckle up cuz it's going to be a hell of a ride!!!!!

Je bent net bevallen en je kraamweek begint. Een bizarre week waarin emoties en vooral Hormonen (expres met hoofdletter) je alle kanten op slingeren. Het ene moment ben je in de wolken, het gelukkigste mens op aarde en mega verliefd op je nieuwe mini-mensje en je vers gebrouwen gezinnetje. Maar er is ook een andere kant, misschien eentje waar wat meer een taboe op heerst. De vraag "waarom hebben we hiervoor gekozen?" is die week weleens door mijn hoofd geschoten.

 
Dat betekent niet dat ik niet van kind hou, dat ik een slechte moeder ben of dat het ouderschap niet bij me past. Nee, een baby krijgen is de meest ingrijpende gebeurtenis in je leven. Je leven staat letterlijk op zijn kop en tel daar ook nog eens die bitchy hormonen bij op. Dan kan het soms gewoon even *** zijn. En hee, moeder tot moeder, dat is niet erg. Het is heel normaal en het komt goed!
 
Als je niet veel met baby's te maken hebt gehad in je leven dan is de kraamweek een heuse leerschool. Een baby leerschool. Je leert namelijk alles over het verzorgen van je kindje. Voeden, verschonen, badderen, het passeert allemaal de revue. Het is dan ook intensief. Intensief, omdat alles nieuw is en ook omdat jij je kindje moet gaan leren kennen. Andersom moet je baby jou ook leren kennen. Dat is nogal een proces!
 
Als ik je een paar tips voor de kraamweek mee mag geven zijn het de volgende;
  •  Observeer je kindje: kijk hoe je kindje op verschillende dingen reageert, hoe je kindje in slaap valt, hoe hij/zij drinkt. Observeren is echt de beste manier om je kindje zo snel mogelijk te leren kennen en aan te voelen. Daardoor kan je straks sneller inspelen op de behoeftes van je kindje!
  • Gun jezelf herstel: de eerste dagen zijn lichamelijk gezien niet leuk. Alles doet zeer, maar dat komt goed! Doe lekker rustig aan. Ontvang je kraambezoek in bed, doe dutjes en geef de touwtjes even uit handen aan je kraamhulp en je partner.
  • Last but not least: geniet! Wat je hormonen ook met je doen; hou jezelf vast aan het idee dat deze week niet meer terug komt. Wees bewust van de mooie momenten en geniet van de allereerste momenten met je kindje. 
Ondanks dat ik mijn kraamweek heftig, intens en ook heel zwaar vond kijk ik erop terug met een ontzettend warm gevoel. Stiekem zou ik soms wel even terug willen gaan naar die periode. Lekker "cocoonen" met je gezinnetje. Verwend worden door de kraamhulp. Een overweldigend gevoel van liefde voelen voor je partner, die je opeens als papa ziet. Het is de meest bizarre week uit mijn leven geweest, maar ik had het voor geen goud willen missen.
De kraamweek..... buckle up cuz it's going to be a hell of a ride!!!!!

Commentaar schrijven

Commentaren: 0